Ontstaan van Laarzen

Written by Joost

Onstaan van Laarzen

De hedendaagse definitie van de term laarzen is een hele ruime. Men noemt het namelijk ook wel “schoeisel die de hele voet en onderbeen omvatten”. De laars is hoogstwaarschijnlijk ontwikkeld van de allereerste vorm van een schoen. De schoen bestond toen namelijk uit twee delen met een onderstuk voor de voet en een omwikkeling van het onderbeen voor de bovenkant. Men zegt ook wel dat alle moderne laarzen zoals we deze nu kennen hieruit zijn voortgekomen.

De ontwikkeling vanuit de historie van laarzen

Door de geschiedenis heen is de vorm van de laars mee ontwikkeld met de behoeftes en de cultuur van de drager. De gebruikte materialen en de uiteindelijke details verschillen wel van cultuur tot cultuur, maar de essentie van de laars blijft overal hetzelfde. Een goede laars biedt bescherming tegen de elementen, waar je je ook bevindt.

Meestal worden ze vervaardigd uit leer vanwege de stevigheid van het materiaal. Zo kunnen ze lang meegaan en inderdaad die sterke bescherming bieden tegen de elementen. Maar ze zijn ook regelmatig in verschillende culturen gemaakt van zijde, katoen, wol, vilt en ook van huiden. Vaak door volkeren die niet veel hebben werd ook de huid ingezet om te beschermen tegen de elementen. Van kleding en jassen tot uiteindelijk ook de schoenen konden ze eenvoudig maken van de huid van het veroverde en verorberde dier. Zo ging er niets verloren van de grondstoffen die ze in de buurt konden bemachtigen.

De oudste afbeelding van de laars is er eentje op een muurschildering in Spanje. Ongeveer uit het jaar 12 duizend tot 15 duizend voor Christus. Op de afbeelding vind je een man in schoenen van huid en een vrouw in schoenen van bont. Ook in Egypte zijn al van ver voor Christus laarzen gevonden in bijvoorbeeld de tombe van Khnumhotep die ongeveer van 2140 tot 1785 voor Christus heeft geleefd. De laarzen die tegenwoordig ook weer erg populair zijn met aan de buitenkant leer en de binnenkant bont voor een lekker warme en zachte voet werden zeker 1000 voor Christus al gezien door de Grieken toen zij op ontdekkingstocht in de verdere binnenlanden gingen.

Later stonden laarzen voor militaire kracht en heerschappij. Keizers en koningen droegen mooi versierde exemplaren die niet erg functioneel waren, soms zelfs met gouden zolen. Maar straalden wel de kracht uit van de echte leger laars, een laars die nodig was voor het verre marcheren door de vele verschillende landschappen van verre te veroveren werelden. Deze versierde laarzen waren een groot contrast met de gewone bevolking die vaak nog op blote voeten liep. Eigenlijk, hoe meer van de bevolking op laarsen liep, hoe groter de krijgsmacht was want dat waren de enige van de populatie met een stevige schoen. Ook werden mooie exemplaren gedragen bij het uitvoeren van diverse rituelen en ceremonies.

In de 15e eeuw werden hoge laarzen van leer helemaal tot aan de knie erg populair bij mannen. Ondanks deze populariteit was deze stijl niet geschikt voor vrouwen. Een schril contrast met de hedendaagse mode natuurlijk. Het was zelfs een van de beschuldigingen van criminele activiteiten die Joan D’Arc in 1431 zou hebben begaan. Kun je nagaan wat een modeflater je toen allemaal kon kosten. Vrouwen droegen meer de enkellaarsjes met wat bont erin.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *