Ontwikkeling van Gympen

Written by Joost

Ontwikkeling van Gympen

Gympen gaan eigenlijk al best een hele tijd mee. In het laatste deel van de 18e eeuw droegen mensen voor het eerst al schoenen met een rubberen zool, genaamd plimsolls. Maar deze schoenen waren behoorlijk grof en onafgewerkt. Er was bijvoobeeld geen onderscheid tussen een link- en een rechterschoen. Ze waren gewoon lomp en aan beide voeten te dragen.

Zo rond 1892 kwam de U.S. rubber company op het idee om een verfijndere en meer comfortabele schoen te maken. Dit was de eerste rubber zool met canvas bovenkant, eigenlijk zoals we die nu ook veel zien. Gedurende 1917 werd de eerste massaproductie van dit model opgestart en nam de populariteit flink toe. De bijnaam sneakers komt zelfs ook van het feit dat ze zo stil waren en je iemand kon besluipen (“sneak up on someone”).

De Gympen als basketbalschoen

De populariteit was enorm. In datzelfde jaar kwam de Marquis Converse met een schoen speciaal gemaakt voor Basketbal. Je raadt het al, de Converse All-Stars. In 1923 nam een grote basketbal ster Chuck Taylor het helemaal op zich en wilde de spokesperson worden. Zo kwamen de allereerste gesponsorde modellen op de markt, de Chuck Taylor All-Stars. Kort daarna in 1924 gingen de gympen wereldwijd.

In Europa pakte een duitser genaamd Adi Dassler het concept op en zo werd Adidas geboren. Een merk wat uiteindelijk uit zou groeien tot een van de populairste sportschoenen ter wereld. En ook nog wel leuk om te weten dat het merk Puma is opgezet door Adi’s broer, Rudi. Zit het toch in de familie.

In de eerste helft van de 20ste eeuw werden dit soort schoenen eigenlijk alleen gedragen voor het spelen van verschillende sporten. Je kreeg steeds meer gespecialiseerde schoenen voor een bepaald soort sport en er werden vele vernieuwingen op toegepast, met name gestuurd vanuit de olympische sporten waar elke innovatie enkele seconden tijd zou kunnen schelen, en dus een nieuw record zou kunnen betekenen. Gedurende de jaren ’50 werden ze echter ook ineens door de jongeren opgepakt als gewoon alledaagse schoen. Het hoogtepunt was nog wel dat James Dean ze droeg in Rebel without a Cause. Dit betekende de doorbraak voor de gympen als schoen voor de jeugd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *